Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym


Sałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w którym to słyszałam same ochy i achy na jej temat. Tak się zachwycali, więc zrobiłam. Muszę przyznać, że rzeczywiście jest pyszna… z nutką słodyczy i orzeźwiająca dzięki mięcie. Musicie spróbować 🙂

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka rodzynek
  • 5 suszonych daktyli
  • garstka listków mięty
  • sól

Sos jogurtowo-szafranowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 0,10 g nitek szafranu
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem, posolić i wymieszać.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć kalafiora. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, w międzyczasie przemieszać.

Upieczone różyczki kalafiora wymieszać z rodzynkami, pokrojonymi daktylami, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i listkami mięty.

Sos jogurtowo-szafranowy:

Do miseczki wlać jogurt, dodać roztarty szafran, chili, cukier i sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Ponownie wymieszać i polać sałatkę.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym