Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami


Sałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam 🙂

Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami

Składniki na 2 porcje:

  • 170 g krewetek (małych)
  • 1 awokado
  • 2 szparagi zielone
  • 1/2 opakowania serka Pesto i rukola „Apetina”
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta chili
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • sól

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i odłamujemy, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 2 cm).

Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy.

Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny i posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.

Smacznego 🙂

30 minut z Apetiną

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *