Sałatka Cezar


Sałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem może stanowić smaczne i sycące danie.

Sałatka Cezar

 

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 kromki chleba
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Sos:

  • 6 filecików anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 25 minut.

 Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając.

Sos:

Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy.

Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i układamy pokrojone w plastry mięso. Wszystko polewamy sosem, posypujemy grzankami i parmezanem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Sałatka Cezar