Sakiewki z szynki serrano


Prosta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy 🙂

Sakiewki z szynki serranoSkładniki:

  •  100 g szynki serrano w plasterkach *(może być też np. prosciutto)
  • 180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy)
  • garść świeżej bazylii
  • pomidorki truskawkowe
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

* Warto kupić szynkę, której każdy plasterek oddzielony jest papierkiem. Ułatwi to zrobienie sakiewek. Sakiewki formujemy razem z papierkiem, następnie ostrożnie go odrywamy.

Przygotowanie:

Serek przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną bazylię i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na środek każdego plasterka szynki nałożyć pełną łyżeczkę przygotowanego serka i wcisnąć pomidorka. Ostrożnie uformować sakiewkę, następnie każdą związać szczypiorkiem.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Sakiewki z szynki serrano