Ryż na mleku z wanilią


Ryż na mleku większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Niektórzy wspominają go dobrze, inni wręcz go nienawidzili. Moja wersja jest z laską wanilii i dodatkiem żółtek, które zdecydowanie podnoszą smak potrawy. Świetnie smakuje posypany cynamonem, z dodatkiem konfitury lub świeżych owoców. Może przeciwnicy ryżu na mleku zmienią zdanie?… 😉

Ryż na mleku z waniliąSkładniki:

  • 1 szklanka okrągłego ryżu (użyłam do risotto)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • mała szczypta soli
  • plasterek masła

Przygotowanie:

Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać ryż, cukier i szczyptę soli. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka z ryżem (laskę też). Gotować na malutkim ogniu (pod przykryciem) często mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. W międzyczasie dokładnie połączyć żółtka z resztą mleka (0,5 szklanki) i wlać do gotowego ryżu, cały czas mieszając. Gotować jeszcze około 3 minut, mieszając. Na koniec dodać plasterek masła i wymieszać. Gotowe 🙂

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarzy do “Ryż na mleku z wanilią