Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem


 

Jajka barwione koncentratem barszczu, faszerowane botwinką i kozim serem. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Jajka mają delikatny smak buraków, który idealnie współgra z farszem. Różowe jajka polecam przygotować na zbliżającą się Wielkanoc, na pewno będą zdobić świąteczny stół 🙂

Składniki:

  • koncentrat barszczu (około 350 ml)
  • 6 jajek
  • 3/4 pęczka botwinki
  • 4 łyżki startego sera koziego (na małych oczkach)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przełożyć do rondelka lub słoika. Zalać koncentratem barszczu, mają być całe zakryte. Można przykryć je małym talerzykiem, żeby nie wypływały. Odstawić do lodówki na całą noc.

Jajka wyjąć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekane listki botwinki (bez ogonków), starty ser kozi, majonez i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełnić połówki jajek.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Jajka faszerowane awokado

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem

Jajka zięcia

Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *