Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym


To jedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a  wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam 🙂

Składniki:

Roladki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g)
  • 1 słoik czarnych oliwek (290 g)
  • sól
  • pieprz

Sos bazyliowy:

  • 2 pęczki bazylii
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczyptę cukru

Przygotowanie:

Roladki:

Szynkę kroimy w poprzek włókien w plastry, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Suszone pomidory i czarne oliwki drobno siekamy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały farsz nakładamy na rozbitą szynkę i zwijamy roladki. Obwijamy bawełnianą nicią lub szpikulcami do mięsa.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około 40 min.

Sos bazyliowy:

Bazylię z jogurtem zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *