Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami


Newella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella nie zawiera tłuszczu, cukru ani cholesterolu więc jest idealna dla osób dbających o zdrowie. Jak smakuje? Jak białko 🙂 Jest bezwonna i bardzo delikatna, natomiast po zamarynowaniu uzyskamy całkiem inny produkt. Wszystko zależy od tego, do czego chcemy jej użyć i od inwencji twórczej kucharza 😉

Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocamiSkładniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 5 suszonych daktyli
  • 7 suszonych moreli
  • 1 opakowanie Newelli klasycznej
  • szczypta cynamonu
  • czekolada mleczna
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmiksować w blenderze (nie do końca!). Dodać miód, cynamon, drobniutko posiekane daktyle i morele. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Newellę ostrożnie rozwinąć na około 15-20 cm, tak aby jej nie rozerwać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozsmarować cienką warstwę masy orzechowej i zrolować. Roladkę osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować roztopioną czekoladą i posypać uprażonymi ziarenkami sezamu. Schłodzić.

Smacznego 🙂

Gotuj z Newellą


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami