Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli


Roladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane  śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać…

Roladki z indyka ze szpinakiem

Składniki:

Roladki:

  • 1 duża pierś z indyka (około 800 g)
  • 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 200 g sera gorgonzola
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki wytrawnego, białego wina
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Roladki:

Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem 😉 Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem.  

Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić.

Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić je pod przykryciem około 25 min.

Sos:

Do rondelka wlać śmietanki, wino i dodać pokruszony ser. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Gotowym sosem polać roladki.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem sera pleśniowego i szpinakiem

Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym

Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią

Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem

Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *