Roladka z łososiem i szparagami w nori z sosem tamaryndowym


 

Kolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori, podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie ciekawie się prezentuje i jest pyszne. Polecam na imprezy rodzinne, Święta lub z dodatkiem ugotowanego ryżu na niedzielny obiad 🙂

Składniki:

  • około 450 g świeżego łososia MOWI
  • 5 zielonych szparagów
  • nori (około 10 – 11 listków)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sos tamaryndowy:

  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżeczki pasty tamaryndowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori.

Łososia opłukać, osuszyć i odciąć skórę. Pokroić wzdłuż na paski o szerokości około 2,5 – 3 cm i ciasno owinąć w nori, zwilżając je odrobiną wody. Można owinąć dwa razy. Następnie szparagi i łososia ułożyć w formie roladki i całość ciasno zawinąć w nori (zwilżając wodą). Pokroić na plastry (około 2 cm), doprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle z dwóch stron (z każdej strony po 1 minucie).

Sos tamaryndowy:

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu.

Smacznego 🙂


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!




To też może Cię zainteresować:

→ Sałatka z sosem tamaryndowym

Jajka zięcia

Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem

Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli

Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *