Raita z ogórkiem


Raita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko z owocami lub na ostro. Raita ogórkowa to indyjska kuzynka greckiego dipu tzatziki 😉 Różnią się jedynie przyprawami.

Raita z ogórkiemSkładniki:

  • 1 jogurt naturalny (200 g)
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałeczek zielonej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kumin i kolendrę prażyć na suchej patelni przez około 2, 3 minuty. Rozgnieść w moździerzu.
  2. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nadmiar soku odcisnąć (np. przez gazę).
  3. Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić do dekoracji). Wymieszać i doprawić solą.
  6. Posypać resztą przypraw.
  7. Podawać schłodzoną.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *