Raffaello z truskawkami


Ciasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu 🙂

Raffaello z truskawkami

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 kg truskawek (trochę zostanie)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić.

Ściągnąć „skórkę”, przełożyć do miseczki i pokruszyć.

Krem:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Na biszkopcie poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu), wyłożyć masę i wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂


Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Raffaello z truskawkami