Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym


Puszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam 🙂

Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowymSkładniki:

  • 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • około 2-3 łyżek cukru
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
  • szczypta soli

Sos pomarańczowy:

  • 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości pomarańczy)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Przesianą mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i lekko podgrzane mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka, startą skórkę z pomarańczy i startą dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor.

Sos pomarańczowy:

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencje syropu.

Gotowym sosem pomarańczowym polewamy racuszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *