Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa

Domowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju 🙂 Polecam 🙂

Składniki (na 24 ptysie):

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 185 g masła

Krem czekoladowy:

  • 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak
  • 2 serki mascarpone (500 g)
  • około 4 łyżek cukru pudru
  • maliny

Puder z hibiskusa:

  • 2 łyżki suszonego hibiskusa
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:

Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić i przekroić.

Krem czekoladowy:

Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Następnie dodać cukier puder i serki mascarpone. Zmiksować tylko do połączenia składników. Ewentualnie dodać jeszcze cukru pudru.

Gotowym kremem wypełnić spody ptysi, a na wierzch położyć po 3-4 maliny. Przykryć drugą połówką.

Puder z hibiskusa:

Hibiskusa mielimy na pył. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Gotowym pudrem posypujemy ptysie.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz




Zapisz

Zapisz

image_pdfimage_print
This entry was posted in CIASTA, CIASTA PARZONE, EKLERY I PTYSIE, MALINY, OWOCE, Z OWOCAMI and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *