Przyprawa „5 smaków”


Przyprawa pięciu smaków używana jest przede wszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za smak słodki, gorzki, słony, ostry i kwaśny. Odmian tej przyprawy jest wiele, niektóre w składzie zawierają imbir, kolendrę, galangal lub kozieradkę. Jednak najbardziej znana kompozycja składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Używana jest do różnego rodzaju mięs, smażonych warzyw oraz panierek.

Przyprawa "5 smaków"

Składniki:

  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • około 3 cm laski cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmielić lub utrzeć w moździerzu.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *