Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym


Profiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym. Schłodzone to niebo w gębie… 😉

Składniki (na około 83 szt.):

Ptysie:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru

Sos czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki 30%

lub dla osób preferujących mleczną czekoladę

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki 30 %

Przygotowanie:

Ptysie:

Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mini ptysie (wielkości małego orzecha włoskiego) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić.

Krem:

Żółtka z wyskrobanymi ziarenkami wanilii ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko zmiksować. Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło i doprowadzić do wrzenia. Ustawić malutki ogień i dodać masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotować, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Ostudzić.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z kremem pâtissière.

Następnie za pomocą szprycy wypełnić ostudzone ptysie. Schłodzić.

Sos czekoladowy:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.

Gotowym sosem obficie polać profiterolki.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Eklerki z kremem orzechowym

Ptysie „serduszka”

Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami

Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa

 

 




 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *