Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym


Tym razem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle 🙂 Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego.

Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • biały pieprz

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Mus jabłkowo-chrzanowy:

  • 2 jabłka łąckie
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • miód do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na marynatę. Polędwiczkę dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na 20-25 minut.

Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Mus jabłkowo-chrzanowy:

Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 30 minut. Mają być miękkie. Upieczone obrać i zmiksować z chrzanem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać odrobinę miodu.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *