Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta


Aromatyczne placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i pokruszonym serem feta podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale jeśli chcecie to lekko ją posiekajcie. Placuszki są pyszne same w sobie natomiast z sosem tworzą oryginalny smak. Danie może być podane jako przystawka lub stanowić samodzielne danie. Koniecznie spróbujcie! 🙂

Składniki:

Placuszki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 120 g sera feta
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • około 3 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos jogurtowy:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 pełne łyżki posiekanej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Placuszki:

Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć oliwą z oliwek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać jajko, mąkę, imbir, sól, pieprz i utarty w moździerzu kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta oraz ugotowaną ciecierzycę (w całości lub lekko posiekaną). Delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i nakładać po jednej pełnej łyżce formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.

Sos jogurtowy:

Do miseczki wlać jogurt, dodać posiekaną kolendrę, miód i sok z limonki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

zBLOGowani.pl




Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta