Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką


 

Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia…

Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe 😉 Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale! Zróbcie koniecznie 🙂

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!)

Kruszonka migdałowa:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • około 700 g śliwek
  • około 8 suszonych daktyli
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, likier Amaretto (opcjonalnie), masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.

Kruszonka migdałowa:

Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, mielone migdały i cukier. Dodajemy ostudzone masło i wszystko dokładnie ugniatamy (ewentualnie dosypujemy łyżkę mąki lub mielonych migdałów).

Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę i układamy połówki śliwek (skórką do dołu). Wierzch posypujemy drobno posiekanymi daktylami, potem kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Jagodzianki

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

Pleśniak z truskawkami

Śliwki pod migdałową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *