Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał 😉

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonkąSkładniki:

  • 600 g rabarbaru (około 5 łodyg)
  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • 150 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 110 g masła

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozprowadzamy przygotowaną masę i rozkładamy na niej obrany i pokrojony rabarbar.

kruszonka:

Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy do cukru i mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i kruszymy na placku.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 40 minut.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką