Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami


Niektórym może się wydawać, że to dziwne połączenie… Ziemniaki na pizzy? A jednak. Nie zawsze trzeba trzymać się stereotypów 😉 Pizza jest naprawdę smaczna i aromatyczna. Zachęcam do spróbowania.

Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i oliwkami

Składniki na 2 duże pizze:

Ciasto na pizzę:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin

Dodatkowo:

  • 200 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 10-15 filecików anchois
  • garść czarnych oliwek
  • 100-150 g startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  2. Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko posolić.
  4. Oliwki pokroić w plasterki.
  5. Fileciki anchois odsączyć z zalewy (większe przekroić na pół).
  6. Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 5-10 min.
  8. Pizze delikatnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich szpinak i posypać parmezanem.
  9. Na wierzch rozłożyć plastry ziemniaków, fileciki anchois i oliwki.
  10. Piec w 220 °C  przez około 10-15 minut.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *