Pitaja (smoczy owoc, truskawkowa gruszka)


Pitaja to owoc rośliny z rodziny kaktusa pochodzącego z Ameryki Środkowej i Meksyku, obecnie uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej.  Smoczy owoc swoją nazwę zawdzięcza łuskowatej skórce z wyrostkami. Jest doskonałym źródłem wapnia, fosforu i witaminy B, C i E. W pitaji jadalny jest miąższ z czarnymi pestkami, skórka natomiast jest niejadalna. Owoc ten je się podobnie do kiwi, czyli można go obrać i pokroić lub przekroić na pół i zjeść miąższ łyżeczką. Czy jest smaczny? Ładniej wygląda niż smakuje 😉 Prezentuje się pięknie, natomiast w smaku… przypomina trochę mdłe kiwi. W wersji solo nie przypadł mi do gustu, ale dodany np. do lodów, koktajli, kremów lub sałatek owocowych sprawdza się znakomicie 🙂

Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja (smoczy owoc)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *