Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami


 

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z tartą marchewką, kaparami, natką pietruszki i dodatkiem białego wina to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Danie przygotowuje się szybko i nie jest skomplikowane. A efekt? Pyszny! 🙂

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
  • około 1 – 1,5 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • plasterek masła
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi i smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion i wino, dodać listki laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wlać słodką śmietanę, wrzucić kapary i posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym

Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami

Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami

Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *