Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym


Gotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami. Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad 🙂

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Sos śmietanowo-koperkowy:

  • 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko.

Sos śmietanowo-koperkowy:

Odmierzamy 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy. W kubku rozrabiamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i pomału wlewamy do gotującego się wywaru, energicznie mieszając. Ustawiamy malutki ogień, dodajemy kremówkę, łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane piersi z kurczaka przekładamy do sosu i podgrzewamy (nie gotujemy!).

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *