Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem


Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad 🙂

Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżemSkładniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni,  odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 190’C na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły. Następnie kroimy w plastry.

1-2 łyżki tłuszczu po smażeniu piersi pozostawiamy na patelni, resztę zlewamy do miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, polewamy nim piersi kaczki.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *