Pierogi z makiem


Świąteczne, słodkie pierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego 😉 Dodałam tylko miód, orzechy i suszone daktyle. Pycha! Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam 🙂

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • około 1 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 200 g zmielonego maku
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych)
  • 7 suszonych daktyli
  • około 4 łyżek płynnego miodu
  • mleko do sparzenia maku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Farsz:

Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekane daktyle i miód. Wszystko wymieszać.

Ciasto na pierogi:

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować 3-4 minuty na małym gazie.

Na patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać masło i miód. Chwilkę smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *