Pieczony schab z morelami i śliwkami


Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 1 kg schabu (bez kości)
  • około 150 g suszonych śliwek
  • około 150 g suszonych moreli
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Schab umyć i osuszyć. Długim i cienkim nożem zrobić na całej długości schabu dwa otwory. W jeden otwór powpychać suszone śliwki, a w drugi suszone morele.

Ziarna jałowca bardzo drobno posiekać.

Mięso dokładnie natrzeć mieszanką z miodu, oleju, jałowca, soli i pieprzu. Przełożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć końce, tak aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso się przyrumieniło.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *