Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem


 

Plastry kalafiora wysmarowane aromatycznym masłem z anchois, czosnkiem, chili i upieczone. Z reszty warto przygotować np. zupę kalafiorową z lanymi kluseczkami. Zamiast kroić kalafiora w plastry, można podzielić go na duże różyczki. Nie ma znaczenia, kwestia gustu. Tak przyrządzony będzie idealny jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jestem pewna, że Was zachwyci 🙂 To zaskakująco pyszne i oryginalne połączenie smaków! A, że kalafior to samo zdrowie, nie ma na co czekać. Do dzieła!

Składniki:

  • 3 plastry kalafiora (około 2 – 2,5 cm)
  • 4 fileciki anchois
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Fileciki anchois bardzo drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Dodać masło, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Dokładnie wymieszać. Następnie dokładnie wysmarować plastry kalafiora (w każdym zakamarku) i przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, w międzyczasie raz przewrócić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczona marchewka z rozmarynem

Pieczona brukselka

Pieczona kapusta

Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili

Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *