Pieczona marchewka z rozmarynem


 

Pieczona marchewka to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu lub jako zdrowsza wersja frytek 😉 Jest banalnie prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Warto również upiec inne warzywa, jak np. brukselkę lub kapustę. Pieczone warzywa są dużo smaczniejsze, intensywniejsze w smaku od gotowanych i nie tracą drogocennych witamin. Polecam 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg marchewek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i przeciąć wzdłuż na pół, większe marchewki na 4 części. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 – 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczona brukselka

Pieczona kapusta

Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili

Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *