Pieczona kapusta


Pieczona kapusta to prosty, aromatyczny i wyśmienity dodatek do obiadu. Wystarczy nasmarować ją oliwą z oliwek, posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim, doprawić solą i pieprzem i upiec 🙂 Łatwizna!

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i pokroić na „dwunastki” (każdą część starać się przekroić przez środek głąba). Wysmarować oliwą z oliwek, posypać czosnkiem niedźwiedzim i doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozsmarować na nim oliwę z oliwek. Ułożyć kawałki kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 1 godziny do 1 godziny i 10 minut. Najlepiej sprawdzać czy już jest miękka, wbijając widelec w kapustę.

Smacznego 🙂

Zapisz




Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *