Pieczona brukselka


 

Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa… Brukselka! Ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą…  Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka. Mniam! Wystarczy odpowiednio ją przygotować, aby odczarować to nielubiane warzywo. Upieczona będzie idealnym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu lub przekąską. Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do tych małych kapustek, spróbujcie tego przepisu. Może zmienicie zdanie? 😉

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Brukselkę umyć i obrać z brzydkich, zewnętrznych listków. Następnie przekroić na pół i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać. Jeśli główki brukselek są duże, piec trochę dłużej.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Pieczona kapusta

Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili




 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *