Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów


Czy pasta z soczewicy może być smaczna? Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę podkręcić jej smak, a uzyskamy zdrowe i pyszne smarowidło na kanapki, coś w rodzaju pasztetu. Nie ważne czy użyjemy czerwonej czy zielonej soczewicy. Dzięki suszonym pomidorom pasta jest bardziej wyrazista w smaku. Pycha! Jeśli chcecie, dodajcie drobinę chili. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • około 7-8 suszonych pomidorów (w oleju)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy suszone pomidory (odsączone), czosnek i miksujemy na gładką masę. Gdyby pasta była za gęsta, dodajemy łyżkę oliwy lub wody. Dokładamy natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Hummus

Pasta z ciecierzycy i twarogu

Pasta z suszonych pomidorów i twarogu

Tapenada z czarnych oliwek

 

 




 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów