Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką


 

Pasta do chleba z ciecierzycy i pieczonej papryki z dodatkiem czosnku, kminu rzymskiego, natki pietruszki i chilli. Pycha 🙂 Świetna na kanapki lub jako dip. I w dodatku zdrowa! Dzięki papryce pasta jest wyrazista w smaku i nabiera ładnego koloru. Oczywiście ilość chilli zależy od waszych upodobań, jeśli chcecie dodajcie jej więcej lub mniej. Tak czy siak zróbcie ją koniecznie 😉

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta chilli
  • sól

Przygotowanie:

Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę.

Ugotowaną ciecierzycę i paprykę przełożyć do pojemnika blendera. Dodać kmin rzymski, czosnek, chilli i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Hummus

Pasta z ciecierzycy i twarogu

Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

 

 




 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *