Pasta figowa z orzechami włoskimi


 

Pasta z suszonych fig z uprażonymi orzechami włoskimi, sokiem z pomarańczy, cynamonem i goździkami. To aromatyczne, zdrowe i słodkie smarowidło do pieczywa, które polubią nie tylko dzieci 😉 Idealnie sprawdzi się też do ciast, ciasteczek, muffinek, kremów lub naleśników. Zastosowań jest mnóstwo i jest pyszna! Polecam 🙂

Składniki:

  • 200 g suszonych fig
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza (lub 1,5 małej)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • malutka szczypta mielonych goździków
  • miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jeżeli figi mają ogonek, odciąć go. Następnie pokroić na ćwiartki i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.

Figi odcedzić i wrzucić do kielicha blendera. Dodać uprażone orzechy włoskie, sok z pomarańczy, cynamon i goździki. Zmiksować. Gdyby masa była za gęsta, dolać trochę więcej soku z pomarańczy. W razie potrzeby dosłodzić miodem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina

Tarta z ajerkoniakiem i figami

Hummus

Deser orzechowo-karmelowy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Pasta figowa z orzechami włoskimi