Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem


Klasyczne połączenie smaków. Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem z dodatkiem natki pietruszki i zrumienionej cebulki. O tej porze roku papryki są tańsze, warto więc przygotować z nich coś pysznego. Paprykę faszerowaną można jeść samą albo z sosem np. pomidorowym lub grzybowym. Polecam 🙂

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. karkówka)
  • 100 g ryżu
  • 6 średnich czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki wody (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

Papryki myjemy, odcinamy „kapelusiki” i usuwamy gniazda nasienne.

Na oleju rumienimy posiekaną cebulę.

Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, paprykę w proszku, ugotowany ryż i zrumienioną cebulkę. Dokładnie wszystko mieszamy (najlepiej dłonią). Gdyby masa była za sucha dolewamy 3 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem wypełniamy papryki i przykrywamy „kapelusikami”. Układamy na dużej i wysokiej patelni (lub w garnku). Wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 45 minut.

Smacznego 🙂




Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *