Panna cotta z sosem malinowym


To jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, popularnością dorównujący tiramisu. Panna cotta jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki dające rozkosz podniebienia…

Panna cotta z sosem malinowym

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 g cukru

Sos malinowy:

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • około 7 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody.

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i laskę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu (nie gotować) często mieszając.

Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę i dodajemy żelatynę energicznie mieszając. Studzimy, mieszamy i przelewamy do filiżanek bardzo delikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż steżeje.

Sos malinowy:

Maliny, wino i cukier doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos można przetrzeć przez sito (kwestia gustu).

Wyjmujemy filiżanki z lodówki, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyk. Polewamy sosem i dekorujemy malinami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *