Pampuszki z polewą czosnkową


Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym 🙂

Pampuszki z polewą czosnkowąPampuszki z polewą czosnkowąSkładniki:

  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko do posmarowania

Polewa czosnkowa:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy jajko, oliwę i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zrobi się elastyczne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut.

Polewa czosnkowa:

Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i końcem noża rozcieramy z solą. Dodajemy oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy upieczone pampuszki.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pampuszki z polewą czosnkową