Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem


Dzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia 🙂

Składniki:

  • 2-3 szparagi
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 20 g cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka startego parmezanu

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie pokroić na kawałki (około 3 cm).

Boczek pokroić i usmażyć.

Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz i wszystko roztrzepać. Dodać pokrojone szparagi, boczek i parmezan. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło i wlać przygotowaną masę. Smażyć na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż masa się zetnie.

Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami

Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym

Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce

Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette

 

 




Zapisz

Zapisz

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *