Naleśniki szpinakowe z rybą, mascarpone i fetą


Wytrawne, intensywnie zielone naleśniki z dodatkiem świeżych liści szpinaku z mintajem, serkiem mascarpone i fetą. Pyszne, proste do wykonania i idealne dla dzieci, które nie lubią szpinaku itp. liści. Zapewniam, że nie zorientują się co jedzą 😉

Naleśniki szpinakowe z rybą, mascarpone i fetą

Składniki na 7 naleśników o średnicy około 18 cm:

Naleśniki szpinakowe:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 125 świeżych liści szpinaku „baby”
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g filetów z mintaja (lub innej białej ryby np. dorsza)
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g sera feta
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Naleśniki szpinakowe:

Umyte liście szpinaku zmiksować blenderem razem z mlekiem. Miksować tak długo, aż szpinak będzie całkowicie rozdrobniony. Następnie dodać przesianą mąkę, jajka, sól i olej. Wszystko zmiksować na gładką masę.

Rozgrzać patelnie teflonową i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.

Farsz:

Filety z mintaja rozmrozić i rozdrobnić na małe kawałeczki.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mintaja i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć często mieszając. Wyłączyć gaz, dodać serek mascarpone i pokruszony ser feta. Mieszając podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewać naleśniki.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarzy do “Naleśniki szpinakowe z rybą, mascarpone i fetą