Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka


Delikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef, w którym biorę udział 😉

Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczkaSkładniki (na 2 porcje):

Mus z koziego sera:

  • 1 roladka kozia twarogowa Merci Chef (110 g)
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki mleka
  • biały pieprz
  • sól

Galaretka z czerwonego wina:

  • 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Chipsy z buraczka:

  • 1 malutki buraczek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól

Dodatkowo:

  • kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Chipsy z buraczka:

Buraczka umyć, obrać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić jak najcieńsze plasterki i delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 130°C. Co jakiś czas plasterki buraczka przewracać.

Mus z koziego sera:

Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić.

Kozi twaróg zmiksować na gładką masę, połączyć z ubitą śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodawać po łyżce do ostudzonej żelatyny, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem małej prostokątnej foremki (około 3/4 foremki) i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Galaretka z czerwonego wina:

Do rondelka wlać wino i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Następnie wlać na stężały mus i ponownie wstawić do lodówki.

Gotową przystawkę udekorować kiełkami i pokruszonymi chipsami z buraczka.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *