Muffiny z mango i cytrynowym lukrem


Muffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią humor każdemu. To przepis na smuteczki małe… i te duże 😉

Muffiny z mango i cytrynowym lukrem

Muffiny z mango i cytrynowym lukrem

Składniki (na około 14 muffin):

Muffiny:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia „Delecta”
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 3-4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • maczek o smaku mango „Delecta”
  • maczek o smaku tutti frutti „Delecta”

Przygotowanie:

Muffiny:

Mango umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.

Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Wrzucić pokrojone mango i wymieszać.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C  przez około 18-20 minut.

Lukier cytrynowy:

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę soku z cytryny lub więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polać muffiny i udekorować posypkami.

Smacznego 🙂

Piecz... ot tak... prosto z serca!


Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Muffiny z mango i cytrynowym lukrem