Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką


Puszyste, mięciutkie muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką i ganache. Łatwe do przygotowania i pyszne 🙂

Składniki:

Muffiny:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • szczypta soli

Ganache:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Muffiny:

Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopioną czekoladę z olejem. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać opłukane, osuszone i oderwane od szypułek czerwone porzeczki i delikatnie wymieszać.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180°C przez około 15-18 minut (do tzw. suchego patyczka).

Ganache (sos czekoladowy):

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babeczki.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *