Muffinki z malinami i białą czekoladą


Puszyste i wilgotne muffiny z malinami i białą czekoladą, których nie da się zepsuć. Muffinki mają to do siebie, że można je bardzo szybko przygotować i równie szybko zjeść 😉

Muffinki z malinami i białą czekoladą DSC05543

Składniki (na około 14 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g białej czekolady
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • maliny (po 3-4 szt. do każdej muffinki)

Przygotowanie:

Do rondelka wlać olej i dodać połamaną białą czekoladę. Lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać i ostudzić.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopioną czekoladę z olejem. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. W każdą wcisnąć po 3-4 maliny. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 15-18 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 komentarzy do “Muffinki z malinami i białą czekoladą