Mleko owsiane


 

Mleko owsiane może być zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób z nietolerancją laktozy, alergików lub wegan. Takie mleko roślinne doskonale sprawdzi się do przygotowania koktajli, naleśników, puddingów i wielu innych potraw. Można też wypić je bezpośrednio po przygotowaniu, dosładzając odrobiną syropu klonowego lub miodu. Przygotowanie mleka z płatków owsianych jest wyjątkowo proste i możemy sporo zaoszczędzić, robiąc je samemu. Kupne są drogie i nie wszędzie można je dostać.

Składniki:

  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych

Dodatkowo:

  • sitko
  • gaza

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wlać wodę i wsypać płatki owsiane. Miksować około 1,5 – 2 minut, ma powstać gładki napój. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Odcisnąć.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kokosowy pudding z chia

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *