Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce


 

Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami w serowej panierce. Ciekawie się prezentują i są pyszne. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami 🙂

Składniki (na około 8 porcji):

  • 2 puszki tuńczyka (185 g x 2)
  • kukurydza w puszce
  • około 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • starty parmezan
  • jajka przepiórcze
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu „Kotlin”- pikantny

Panierka:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • pieprz
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Obrać.

Do talerza nasypać bułkę tartą i starty ser. Wymieszać. Do drugiego talerza wbić jajko, dodać pieprz, małą szczyptę soli i rozbełtać.

Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik.

Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, ketchup i wymieszać.

Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki pietruszki, potem odsączoną kukurydzę i starty ser. Udekorować nadzianymi na wykałaczki jajkami przepiórczymi.

Smacznego 🙂




 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *