Mini murzynki z wiśniami


Klasyczny murzynek, tylko w postaci babeczek z dodatkiem wiśni i polanych czekoladowym ganache. Cudowne połączenie… Babeczki są wilgotne, puszyste i przepyszne. W takim wydaniu te małe słodkości wodzą na pokuszenie 😉

Mini murzynki z wiśniami

Składniki (na około 14 szt.):

Babeczki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 400 g wiśni

Polewa czekoladowa (ganache):

  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 80 g śmietany kremówki 30 %

Przygotowanie:

Babeczki:

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem, sodę oczyszczoną i zmiksować.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Do każdej lekko wcisnąć po kilka wydrylowanych wiśni (trochę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa (ganache):

W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babeczki i udekorować resztą wiśni.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Murzynek

Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką

Babeczki czekoladowe z ganache

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

Ciasto czekoladowe z truskawkami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Mini murzynki z wiśniami