Meksykańskie pulpeciki z indyka


Delikatne pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi dzień, smaki wówczas się przegryzą. Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam 🙂

Meksykańskie pulpeciki z indyka

Składniki:

Pulpeciki (około 29 szt.):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 szklanka bulionu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 lub 2 szczypty chili
  • sól

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć.

Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Wyjąć na talerz.

Sos pomidorowy:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Dodać rozmaryn, chili, oregano, paprykę w proszku, utarty w moździerzu kmin rzymski, pokrojoną w kosteczkę paprykę i wlać bulion. Wymieszać i włożyć podsmażone pulpeciki. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolę i doprawić solą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Chili con carne

Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Meksykańskie pulpeciki z indyka