Mazurek kawowy


 

Kruche czekoladowe ciasto i krem kawowy na bazie masy krówkowej i serka mascarpone z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! 🙂

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 180 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g masy krówkowej (najlepsza jest gostyńska)
  • 180 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo do ozdoby:

  • kawa mielona
  • pokruszone ciasteczko kakaowe
  • rozetki lukrowe
  • złoty pył jadalny

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 30 minut. Studzimy.

Nadzienie:

Do rondelka przekładamy masę krówkową i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Studzimy. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą

Mazurek czekoladowo – marcepanowy

Mazurek czekoladowo – orzechowy

Mazurek z makiem i bakaliami

Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *