Mazurek czekoladowo-orzechowy


Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej  prababci „jest daleko smaczniejszy” 😉

Mazurek czekoladowo - orzechowy

Mazurek czekoladowo - orzechowy Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Rozetki orzechowe:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 500 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, ugotowane i starte na tarce żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przenosimy (razem z papierem) do blaszki o wymiarach około 22 x 33 cm. i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

Rozetki orzechowe:

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i skórka będzie łatwo odchodzić. Następnie studzimy i mielimy na gładką pastę.

Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka, kakao, zmielone orzechy i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą szprycy wyciskamy rozetki przy brzegach podpieczonego spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut.

Nadzienie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi na suchej patelni i lekko posiekanymi orzechami laskowymi. Schładzamy.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Mazurek czekoladowo-orzechowy