Masą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie za bardzo rozrzedzają masę cukrową). Gotową masę należy szczelnie zawinąć w folię i przechowywać w lodówce (nie zawinięta szybko wyschnie).
Składniki:
- około 750-800 g cukru pudru
- 80 g glukozy w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- aromat (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzać, żeby się rozpuściła (nie wolno zagotować), zdjąć z ognia, dodać glukozę i ciągle mieszając dodać kilka kropli aromatu. Stopniowo dosypywać cukier puder i mieszać, potem zagniatać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba zużyć całego cukru pudru, trzeba wyczuć czy masa jest już dobra, w razie potrzeby można też dosypać. Musi być plastyczna jak plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem i obłożyć tort lub wycinać dekoracje.
Smacznego 🙂
Jeśli pokryjemy nią tort to również wyschnie,więc do tortów się nie nadaje ?,czy się mylę.
Masa cukrowa jak najbardziej służy do pokrywania tortów. Masa wyschnie, ale nie będzie twarda 🙂
Wiem, że to dziwne pytanie ale czy ta glukoza w proszku to może być taka kupowana w aptece? czy w spożywczym też ją dostanę?…
Ja kupuję w aptece, ale w dużych sklepach spożywczych też jest np. w Tesco.
Witam czy ta masę mozna położyć na masę kajmakowa z puszki ?
Szczerze mówiąc nie próbowałam. Możesz spróbować utrzeć masło z masą kajmakową, powinno być OK. Jednak… gwarancji nie daję. Pozdrawiam 🙂
Czy masą cukrową można pokryć tort z galaretką?
Tak 🙂
Jak taka masa cukrowa smakuje bo znajomi mówią mi,że smakujr jak cukier puder.
Smakuje jak… słodsze i bardziej zbite marshmallow 😉